De Dag van de Ervaringsdeskundige 2023
Op 1 november 2023 vindt de Dag van de Ervaringsdeskundige plaats bij hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze 6e editie wordt georganiseerd door Windesheim in samenwerking met de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd). Het belooft een dag vol afwisseling te worden. Bekijk onderstaand meer over het programma en de workshops.
Israel van Dorsten
Jarenlang ver buiten de samenleving in een sektarische gemeenschap leven. Ontdekken dat je geloof en wereldbeeld geïndoctrineerd is en helemaal niet bij je past. En dan die grote buitenwereld opzoeken, letterlijk ontsnappen door de barrières van mentale manipulatie. De laatste stap in dit traject zette ik in oktober 2019. In de jaren daarna realiseerde ik me dat ik lang niet de enige ben die opgroeide in een manipulerend sektarisch systeem. Alleen in Nederland zijn er meer dan tweehonderd bekende, en waarschijnlijk veel meer onbekende, sektes. Talloze mensen zitten vast achter de psychische, soms ook fysieke, muren van deze sektes. Sommigen zijn bezig in om proces van ontsnapping, en enkelen hebben deze muren al doorbroken. Maar ook daarna blijven de gevolgen van deze gevangenschap lang doorwerken op sociaal, emotioneel en maatschappelijk vlak.
Tijdens deze lezing deel ik mijn ervaringen tijdens mijn leven in de sekte van Ruinerwold, welke kenmerken van sekte deze gemeenschap droeg, hoe ik daaraan ontsnapte, en welke gevolgen na afloop mijn leven beïnvloedden.
LIVESTREAM 1 NOVEMBER
Via een livestream kun je het ochtendprogramma (10:00 – 12:15 uur) volgen! Klik op onderstaande knop om deel te nemen aan de livestream.
Datum
Woensdag 1 november 2023, 9:30 – 16:30 uur.
Locatie
Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Programma
09:30 – 10:00 uurInloop
10:00 – 10:10 uurOpening
10:10 – 10:15 uurWethouder De Jong
10:15 – 10:35 uurOpeningsact
10:35 – 11:35 uurIsrael van Dorsten
11:35 – 12:00 uurInterview
12:00 – 12:05 uurErvaringskennisplein
12:05 – 12:15 uurVervolg openingsact
12:15 – 13:15 uurLunchpauze
13:15 – 14:30 uurWorkshop ronde 1
14:30 – 14:45 uurWisseltijd workshops
14:45 – 16:00 uurWorkshop ronde 2
16:00 – 16:30 uurAfsluitende borrel
Workshops
Ronde 1
9. In gesprek over Stigma
In gesprek over Stigma’s? Hoe doe je dat? Wij doen dat spelenderwijs, via uitnodigende vragen en prikkelende stellingen. Deze workshop wordt verzorgd door Vicky Bergman en Peter Veen.
We introduceren de interactieve werkvorm “Draaimolen” met de uitbreidingsset Stigma én zetten onze eigen ervaringsdeskundigheid in.
3. Ondernemen als alternatief voor een baan in loondienst
Bij Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen (EBO) BV vinden we het belangrijk dat mensen, die belemmerd worden in hun functioneren, kunnen (blijven) ondernemen. Dit heeft te maken met onze kernwaarden zoals gelijkwaardigheid, wederkerigheid, respect en participatie.
Voor de ondernemers is het belangrijk volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Voor de maatschappij is het belangrijk te zien en te ervaren dat er diversiteit is. Volledige inclusie ontstaat pas wanneer het door iedereen als normaal ervaren wordt dat mensen met en zonder beperkingen samenleven en -werken in de maatschappij.
Begeleiding van deelnemers vindt plaats door ervaringsdeskundigen die ondernemen met een lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH), Autisme, Burn-out of een andersoortige belemmering.
7. Op welke plaats zet jij jezelf?
Het gebruiken van je intuïtie!
11. Anti stigma-diagnosespel
AntiStigma-DiagnoseSpel is een werkvorm voor iedereen die via een spel meer over stigma’s en diagnoses wil leren. Met het spel kunnen deelnemers ervaren hoe het is om een stigma te hebben of te herkennen. Daarnaast is er uitleg over verschillende diagnoses en kunnen kwetsbare onderwerpen besproken worden. Dat alles in een licht ludieke vorm.
5. Starten met een bedrijf vanuit jouw ervaringsdeskundigheid
Het starten van een onderneming vanuit ervaringsdeskundigheid kan een krachtige en inspirerende manier zijn om te participeren in de maatschappij. Door het benutten van jouw persoonlijke ervaringen en expertise, kun je waardevolle inzichten bieden en een uniek perspectief hebben op een bepaald probleem of behoefte in de markt.
Tijdens deze workshop nemen we samen de stappen door die je kunt nemen om te beginnen met ondernemen vanuit een sociale coöperatie waarbij jouw ervarings-deskundigheid het uitgangspunt is. De sociale coöperatie biedt jou begeleiding en een financiële basis gedurende de opbouw van je bedrijf.
- Identificeer jouw ervaringsgebied
- Onderzoek de marktvraag
- Definieer jouw doelgroep
- Ontwikkel een uniek aanbod
- Bouw jouw netwerk op
- Start klein en veilig vanuit een sociale coöperatie
19. Ervaringsdeskundigheid bij de zorgverzekeraar
Wij gaan meer vertellen over hoe we ervaringsdeskundige kennis gebruiken om beleid te beïnvloeden bij de zorgverzekeraar. Daarnaast stellen we een vraag/thema centraal waar we dieper op in willen gaan.
12. Positief bekeken! Ontdek en train je talenten
In deze workshop nemen we je mee in het gedachtengoed van de Positieve Psychologie. We gaan oefenen met het inzetten van je sterke kanten om doelen in je leven te bereiken. Dit doen we met behulp van de pijlers uit de welbevindentheorie van Martin Seligman. Deze zijn:
1. Het plezierige leven; daar waar het gaat om het ervaren van positieve emoties
2. Het betrokken leven; daar waar het gaat om het bereiken van een staat van Flow
3. Het zinvolle leven; daar waar het gaat om je onderdeel te voelen van een geheel
4. Het bereiken van doelen
5. Het aangaan van relaties
Wanneer je deze theorie in praktijk brengt heeft dit een bewezen effectief op welbevinden van mensen.
De workshop is gebaseerd op de training ‘Positief bekeken! Ontdek en train je talenten’. Deze training is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen in co-creatie met (ex)cliënten. In deze training (her) ontdekken, ontwikkelen en benutten deelnemers hun talenten en sterke kanten. Het doel van de training is het welbevinden en empowerment van de deelnemers te vergroten. De training wordt gegeven door 2 ervaringsdeskundige trainers.
De training Positief bekeken! Ontdek en train je talenten heeft de Planetree Project Award gewonnen voor het beste project op het gebied van mensgerichte zorg in een gezonde omgeving.
In samenwerking met Kenniscentrum Phrenos bieden we een train de trainer aan voor ervaringsdeskundigen met trainerservaring. Zo kan je de training zelf geven en/of verder uitrollen binnen je eigen organisatie.
Meer informatie, inschrijven train de trainer en downloaden van het werkboek op:
www.positiefbekeken.nl
Contact: info@positiefbekeken.nl
2. Wie ben ik? Wat wil ik?
Vanuit eigen ervaring en perspectief beleven we de wereld van binnen naar buiten. Of je nu een psychische kwetsbaarheid hebt of hebt gehad of niet. Allemaal zijn we mens, allemaal worstelen we van tijd tot tijd met pijn en verdriet in het leven. Mogen deze er zijn? of gaan we de pijn liever uit de weg en bedenken we manieren om niet te hoeven voelen? Vanuit IopT/ IZR gaan we inzoomen op onze eigen ervaring. IoPT is een ervaringsgerichte methode ook wel bekent als het opstellen van het verlangen. Hierdoor kun je zicht krijgen op je innerlijke dynamiek, je eigen patronen. We kijken niet alleen naar ‘Hoe ervaringsdeskundigen van betekenis kunnen zijn?’ Maar willen je meenemen in een veel breder perspectief waar ieder mens de wereld en de situaties die daar afspelen waarnemen vanuit eigen ervaring. Waar elke hulpverlener altijd zijn eigen ervaring onbewust of bewust meeneemt bij het werken met mensen. Waar openheid over pijn en lijden een gezamenlijke draagkracht bied. We laten je kijken in de spiegel van heelheid.
4. Jij Durft!
In een spelvorm willen we aandacht vragen voor het stigma, wat we als naasten van een dierbare met verslaving ervaren.
We kijken uit naar de ontmoeting, de dag en de verbinding met elkaar.
Jij Durft
Als naasten van een dierbare met verslavingsproblematiek hebben wij onze krachten gebundeld. Hierdoor is ons platform “Jij Durft” tot stand gekomen.
We hebben scholing gevolgd om trainingen te kunnen aanbieden voor naasten.
Graag laten we naasten en andere geïnteresseerden kennis maken met de training die wij aanbieden vanuit dit platform. We willen naasten hiermee ondersteuning bieden om terug in hun kracht te komen.
10. Ervaringsdeskundigheid in de vrouwenopvang
In deze workshop presenteren we de uitkomsten van het onderzoek naar de stand van zaken van ervaringsdeskundigheid in de vrouwenopvang. We nemen de deelnemers op en interactieve manier mee in onze ambitie en vragen input om deze nog concreter te maken. Een sector die van oorsprong ontstaan is vanuit ervaringsdeskundigheid verdient het om deze inzet weer structureel in de aanpak te hebben.
13. Training Ervaringsdeskundige Suïcidaliteit
Aanwezigen op een laagdrempelige wijze informeren over inhoud van de training. https://kcsu.nl/ed-s-training/ed-s-training-het-programma/
Plus een interactieve werkvorm.
18. Opleiden tot ervaringsdeskundige
Beginnend ervaringsdeskundigen maken meestal een hele transitie door van cliënt naar student naar beginnend ervaringsdeskundig beroepskracht. Zelfstigma kan onderdeel zijn van dit proces.
In de workshop deelt een oud student van de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Zadkine eigen ervaringen met het volgen van een opleiding. Een docent die al jaren verbonden is aan de opleiding vertelt over hoe je als opleidingsteam het beroepsonderwijs zo kan inrichten dat je de voorwaarde schept waarin studenten met succes en tevredenheid de opleiding tot ervaringsdeskundige kunnen afronden. De workshop is in interactieve vorm.
14. Ervaringskennis in Social Work onderwijs – een Europees perspectief
Hoe komt ervaringskennis van studenten, docenten en ervaringsdeskundigen op dit moment terug in het onderwijs voor sociaal werkers en verpleegkundigen? Wat kunnen we hierin leren van andere opleidingen in Europa? In deze workshop vertellen we over onze ervaringen binnen een Erasmus+ project, gericht op de positie van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in het Social Work en Verpleegkunde onderwijs. We gaan in op opvallende keuzes en benaderingen in Nederland en in de andere deelnemende landen, de verschillen die we hierin zien, en wat we zelf kunnen leren. Wat doen we al, en willen we nog een plek geven in het onderwijs? Aan deelnemers willen we vragen: wat zijn jullie ideeën hierover?
6. Met waarden beroepsidentiteit versterken
Ervaringsdeskundigheid ontwikkelt zich steeds verder tot een beroep. Waarden zijn hierin heel belangrijk. Ze geven kleur en richting aan het handelen in de praktijk. Vaak zijn we ons dat maar gedeeltelijk bewust. Wat zijn de belangrijkste waarden van het beroep? En hoe verhouden jouw persoonlijke waarden zich tot de waarden van het beroep? In deze workshop gaan we in op de betekenis en kracht van waarden in je werk. We gaan ermee aan de slag en kijken ook naar de toekomst. Hoe kunnen we deze waarden bewuster inzetten om de beroepsidentiteit van ervaringsdeskundigen te versterken? Denk en doe met ons mee in deze zoektocht!
15. Master Ervaringsdeskundigheid
Sinds september 2023 kun je op Hogeschool Windesheim de allereerste Master Ervaringsdeskundigheid doen. In deze workshop hoor je waarom deze tweejarige deeltijdopleiding is ontwikkeld en hoe het onderwijs is opgezet. De eerste lichting studenten deelt hun ervaringen en je krijgt een beeld van wat er in de lessen gebeurt. Samen onderzoeken we het belang van deze master en verzamelen we beelden over de veranderingen die deze nieuwe Masterprofessionals Ervaringsdeskundigheid gaan brengen.
16. Inzetten van ervarings-kennis-deskundigheid in het toeslagenschandaa
Ervaringskennis is van grote waarde voor het bijstaan van de gedupeerde ouders. Er wordt al op brede schaal gebruik gemaakt van ouders die zelf gedupeerd zijn (geweest.)
“Er is minder wantrouwen en meer aansluiting en openheid als ik laat weten dat ik ook gedupeerde ben” aldus één van de uitspraken van een moeder die nu op professionele wijze haar ervaringen inzet om contact te leggen.
We willen jullie meenemen in de specifieke kenmerken van ervaringskennis en -deskundigheid in dit overheidsschandaal. De specifieke kenmerken van herstel in deze situatie.
Het verhaal van een gedupeerde ouder in deze workshop en er wordt in interactie met de deelnemers stilgestaan bij de rollen en de professionalisering.
17. Ervaringsdeskundigheid van naasten
In deze workshop zoomen we in op de naasten. Wie zijn zij? Waar hebben zij behoefte aan? Hoe ervaren zij de samenwerking in de driehoek van clienten, professionals en naasten en wat zou daarin nodig zijn? En hoe zou je je ervaring als naaste kunnen gaan inzetten voor anderen?
Allemaal thema’s die in het onderzoek “drie kunnen meer dan een” van het lectoraat GGZ en Samenleving aan de orde komen.
We nemen jullie mee in het onderzoeksproject en heet leertraject voor naasten dat we hebben opgezet.
8. Steungroep rouw & verlies (door overlijden)
Voor ervaringsdeskundigen die een steungroep willen begeleiden. Het gaat hierbij om verlies door overlijden. Het maakt niet uit of je recent iemand verloren bent of lang geleden. Of waar je staat in je rouwproces.
Voor deze steungroep heb ik een begeleidende werkmap geschreven. Aan de hand van thema’s gaan we 8 weken met elkaar in gesprek. Over deze opzet en werkmap geef ik een presentatie met werkvorm(en)
1. Ruimte maken voor ervaringskennis
In deze workshop gaan we in gesprek over de betekenis van ruimte maken voor ervaringskennis door middel van een samenhangend zelfhulpaanbod vanuit herstelinitiatieven. Hoe dit niet alleen bijdraagt aan persoonlijk herstel van gebruikers maar ook aan hun vermogen om in de systeemwereld op te komen voor de eigen leefwereld. We leggen een link naar het BCP en hoe ervaringsdeskundigen met en vanuit herstelinitiatieven de kerntaken vorm kunnen geven.
Dan bouwen we de workshop op langs de volgende lijnen:
1. de kern van ervaringsdeskundigheid: ruimte maken voor ervaringskennis
2. methodische zelfhulp biedt daarvoor goed houvast.
3. Herstelinitiatieven zijn de plek bij uitstek om dit breder toegankelijk te maken en in het maatschappelijke veld ruimte voor de positionering van de leefwereld te maken.
In de workshop schetsen we de grondslag van een aantal effectief bewezen zelfhulpmethoden en gaan we met de deelnemers in gesprek over hoe je dit aanbod bij de verschillende stakeholders onder de aandacht kan brengen en gezamenlijk met hen beschikbaar kan maken.
Kim brengt de ervaringen van het Herstelbureau van HVO Querido met zelfhulp en positionering in, Dienke vanuit Phrenos de ervaringen met implementatie van ervaringsdeskundigheid en kwaliteitsbewaking van zelfhulp. Na een introductie kunnen deelnemers hun leervragen of discussiepunten inbrengen waarover we met elkaar in gesprek gaan en zullen we uitwisselen.
Ronde 2
H. In gesprek over Stigma
In gesprek over Stigma’s? Hoe doe je dat? Wij doen dat spelenderwijs, via uitnodigende vragen en prikkelende stellingen. Deze workshop wordt verzorgd door Vicky Bergman en Peter Veen
We introduceren de interactieve werkvorm Draaimolen met de uitbreidingsset Stigma én zetten onze eigen ervaringsdeskundigheid in.
C. Ondernemen als alternatief voor een baan in loondienst.
Bij Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen (EBO) BV vinden we het belangrijk dat mensen, die belemmerd worden in hun functioneren, kunnen (blijven) ondernemen. Dit heeft te maken met onze kernwaarden zoals gelijkwaardigheid, wederkerigheid, respect en participatie.
Voor de ondernemers is het belangrijk volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij.
Voor de maatschappij is het belangrijk te zien en te ervaren dat er diversiteit is. Volledige inclusie ontstaat pas wanneer het door iedereen als normaal ervaren wordt dat mensen met en zonder beperkingen samenleven en -werken in de maatschappij.
Begeleiding van deelnemers vindt plaats door ervaringsdeskundigen die ondernemen met een lichamelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH), Autisme, Burn-out of een andersoortige belemmering.
F. Op welke plaats zet jij jezelf?
Het gebruiken van je intuïtie!
I. Anti stigma-diagnosespel
AntiStigma-DiagnoseSpel is een werkvorm voor iedereen die via een spel meer over stigma’s en diagnoses wil leren. Met het spel kunnen deelnemers ervaren hoe het is om een stigma te hebben of te herkennen. Daarnaast is er uitleg over verschillende diagnoses en kunnen kwetsbare onderwerpen besproken worden. Dat alles in een licht ludieke vorm.
B. Mindfulness inzetten bij Herstel
Belangrijk deel van herstel is de vaardigheid ontwikkelen om goed voor jezelf te zorgen. Met aandacht stilstaan bij jezelf en je bewust zijn van wat er zich afspeelt in je hoofd, je hart en je lijf. Dit kan je leren door regelmatig mindfulness oefeningen te doen.
Mindfulness helpt je om datgene wat je ervaart – hoe moeilijk en ellendig ook – te verdragen. Door stil te staan geef je jezelf ruimte, tijd en vrijheid om andere keuzes te maken dan je gewend bent; keuzes die beter bij jou passen.
Mindfulness is een krachtige tool om in te zetten: je kunt het altijd en overal toepassen.
D. Starten met een bedrijf vanuit jouw ervaringsdeskundigheid
Het starten van een onderneming vanuit ervaringsdeskundigheid kan een krachtige en inspirerende manier zijn om te participeren in de maatschappij. Door het benutten van jouw persoonlijke ervaringen en expertise, kun je waardevolle inzichten bieden en een uniek perspectief hebben op een bepaald probleem of behoefte in de markt.
Tijdens deze workshop nemen we samen de stappen door die je kunt nemen om te beginnen met ondernemen vanuit een sociale coöperatie waarbij jouw ervarings-deskundigheid het uitgangspunt is. De sociale coöperatie biedt jou begeleiding en een financiële basis gedurende de opbouw van je bedrijf.
- Identificeer jouw ervaringsgebied
- Onderzoek de marktvraag
- Definieer jouw doelgroep
- Ontwikkel een uniek aanbod
- Bouw jouw netwerk op
- Start klein en veilig vanuit een sociale coöperatie
J. Positief bekeken! Ontdek en train je talenten
In deze workshop nemen we je mee in het gedachtengoed van de Positieve Psychologie. We gaan oefenen met het inzetten van je sterke kanten om doelen in je leven te bereiken. Dit doen we met behulp van de pijlers uit de welbevindentheorie van Martin Seligman. Deze zijn:
1. Het plezierige leven; daar waar het gaat om het ervaren van positieve emoties
2. Het betrokken leven; daar waar het gaat om het bereiken van een staat van Flow
3. Het zinvolle leven; daar waar het gaat om je onderdeel te voelen van een geheel
4. Het bereiken van doelen
5. Het aangaan van relaties
Wanneer je deze theorie in praktijk brengt heeft dit een bewezen effectief op welbevinden van mensen.
De workshop is gebaseerd op de training ‘Positief bekeken! Ontdek en train je talenten’. Deze training is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen in co-creatie met (ex)cliënten. In deze training (her) ontdekken, ontwikkelen en benutten deelnemers hun talenten en sterke kanten. Het doel van de training is het welbevinden en empowerment van de deelnemers te vergroten. De training wordt gegeven door 2 ervaringsdeskundige trainers.
De training Positief bekeken! Ontdek en train je talenten heeft de Planetree Project Award gewonnen voor het beste project op het gebied van mensgerichte zorg in een gezonde omgeving.
In samenwerking met Kenniscentrum Phrenos bieden we een train de trainer aan voor ervaringsdeskundigen met trainerservaring. Zo kan je de training zelf geven en/of verder uitrollen binnen je eigen organisatie.
Meer informatie, inschrijven train de trainer en downloaden van het werkboek op:
www.positiefbekeken.nl
Contact: info@positiefbekeken.nl
A. Wie ben ik? Wat wil ik?
Wie ben ik? Wat wil ik? Vanuit eigen ervaring en perspectief beleven we de wereld van binnen naar buiten. Of je nu een psychische kwetsbaarheid hebt of hebt gehad of niet. Allemaal zijn we mens, allemaal worstelen we van tijd tot tijd met pijn en verdriet in het leven. Mogen deze er zijn? of gaan we de pijn liever uit de weg en bedenken we manieren om niet te hoeven voelen? Vanuit IopT/ IZR gaan we inzoomen op onze eigen ervaring. IoPT is een ervaringsgerichte methode ook wel bekent als het opstellen van het verlangen. Hierdoor kun je zicht krijgen op je innerlijke dynamiek, je eigen patronen. We kijken niet alleen naar ‘Hoe ervaringsdeskundigen van betekenis kunnen zijn?’ Maar willen je meenemen in een veel breder perspectief waar ieder mens de wereld en de situaties die daar afspelen waarnemen vanuit eigen ervaring. Waar elke hulpverlener altijd zijn eigen ervaring onbewust of bewust meeneemt bij het werken met mensen. Waar openheid over pijn en lijden een gezamenlijke draagkracht bied. We laten je kijken in de spiegel van heelheid.
G. Creativiteit en herstel: meer dan werken met kurk alleen
Dames en heren,
Bij deze doen wij een voorstel voor een workshop voor 1 november voor de Dag van de Ervaringsdeskundigheid.
Creativiteit en herstel: meer dan werken met kurk alleen
Korte omschrijving onze workshop:
In onze workshop willen wij een aantal vormen van creativiteit aan de orde stellen en hier de deelnemers bij betrekken.
Wij hebben allen ervaring met herstel in verschillende situaties: binnen de hulpverlening, binnen herstelcentra en natuurlijk ook met onze eigen herstelprocessen.
Hierbij hebben wij ervaring dat creativiteit in een brede betekenis van groot belang is.
Te denken valt aan werken met kunst en muziek. Zo kan muziek gebruikt worden om herstel ervaringen in uit te drukken. Het werken aan kunst kan gebuikt worden om aan jezelf te werken. En deze vormen werken ook verbindend.
Daarnaast is er nog een vorm van creativiteit die niet met kunst te maken heeft maar die een manier van denken inhoudt.
In onze workshop gaan we aan de gang met een paar voorbeelden van bovengenoemde vormen
Martin Raasveld
Evy Jagers
Dirk den Hollander
dirkiedenh@outlook.com
K. Training Ervaringsdeskundige Suïcidaliteit
Aanwezigen op een laagdrempelige wijze informeren over inhoud van de training. https://kcsu.nl/ed-s-training/ed-s-training-het-programma/
Plus een interactieve werkvorm.
P. Opleiden tot ervaringsdeskundige
Beginnend ervaringsdeskundigen maken meestal een hele transitie door van cliënt naar student naar beginnend ervaringsdeskundig beroepskracht. Zelfstigma kan onderdeel zijn van dit proces.
In de workshop deelt een oud student van de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Zadkine eigen ervaringen met het volgen van een opleiding. Een docent die al jaren verbonden is aan de opleiding vertelt over hoe je als opleidingsteam het beroepsonderwijs zo kan inrichten dat je de voorwaarde schept waarin studenten met succes en tevredenheid de opleiding tot ervaringsdeskundige kunnen afronden. De workshop is in interactieve vorm.
L. Ervaringskennis in Social Work onderwijs – een Europees perspectief
Hoe komt ervaringskennis van studenten, docenten en ervaringsdeskundigen op dit moment terug in het onderwijs voor sociaal werkers en verpleegkundigen? Wat kunnen we hierin leren van andere opleidingen in Europa? In deze workshop vertellen we over onze ervaringen binnen een Erasmus+ project, gericht op de positie van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in het Social Work en Verpleegkunde onderwijs. We gaan in op opvallende keuzes en benaderingen in Nederland en in de andere deelnemende landen, de verschillen die we hierin zien, en wat we zelf kunnen leren. Wat doen we al, en willen we nog een plek geven in het onderwijs? Aan deelnemers willen we vragen: wat zijn jullie ideeën hierover?
E. Met waarden beroepsidentiteit versterken
Ervaringsdeskundigheid ontwikkelt zich steeds verder tot een beroep. Waarden zijn hierin heel belangrijk. Ze geven kleur en richting aan het handelen in de praktijk. Vaak zijn we ons dat maar gedeeltelijk bewust. Wat zijn de belangrijkste waarden van het beroep? En hoe verhouden jouw persoonlijke waarden zich tot de waarden van het beroep? In deze workshop gaan we in op de betekenis en kracht van waarden in je werk. We gaan ermee aan de slag en kijken ook naar de toekomst. Hoe kunnen we deze waarden bewuster inzetten om de beroepsidentiteit van ervaringsdeskundigen te versterken? Denk en doe met ons mee in deze zoektocht!
N. Inzetten van ervarings-kennis-deskundigheid in het toeslagenschandaal
Ervaringskennis is van grote waarde voor het bijstaan van de gedupeerde ouders. Er wordt al op brede schaal gebruik gemaakt van ouders die zelf gedupeerd zijn (geweest.)
“er is minder wantrouwen en meer aansluiting en openheid als ik laat weten dat ik ook gedupeerde ben” aldus één van de uitspraken van een moeder die nu op professionele wijze haar ervaringen inzet om contact te leggen.
We willen jullie meenemen in de specifieke kenmerken van ervaringskennis en -deskundigheid in dit overheidsschandaal. De specifieke kenmerken van herstel in deze situatie.
Het verhaal van een gedupeerde ouder in deze workshop en er wordt in interactie met de deelnemers stilgestaan bij de rollen en de professionalisering.
O. Ervaringsdeskundigheid van naasten
In deze workshop zoomen we in op de naasten. Wie zijn zij? Waar hebben zij behoefte aan? Hoe ervaren zij de samenwerking in de driehoek van clienten, professionals en naasten en wat zou daarin nodig zijn? En hoe zou je je ervaring als naaste kunnen gaan inzetten voor anderen?
Allemaal thema’s die in het onderzoek “drie kunnen meer dan een” van het lectoraat GGZ en Samenleving aan de orde komen.
We nemen jullie mee in het onderzoeksproject en heet leertraject voor naasten dat we hebben opgezet.
M. Ervaringskennis en Ervaringsdeskundigheid binnen Zelfregie- en Herstelorganisaties
Er is veel gaande binnen de geestelijke gezondheidzorg. Iedereen weet dat het anders moet en dat er één en ander moet veranderen. Een van deze veranderingen houdt in dat de ggz, de huisartsen en het sociaal domein veel meer en veel beter met elkaar moeten samenwerken. En binnen deze ontwikkelingen spelen Zelfregie en Herstelorganisaties een belangrijke rol. Maar wat is een Zelfregie- en Herstelorganisatie? Wat is de toegevoegde waarde ervan? En wat is de rol van ervaringswerkers en ervaringsdeskundigen hierin?
In deze workshop staat we stil bij deze vragen. Als eerste gaat Lori van Egmond (bestuurslid van Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel) een presentatie hierover geven. Daarna gaat een aantal ervaringsdeskundigen vanuit Herstel Netwerk Deventer (samenwerking tussen Vriendendiensten, Dimence, RIWB Overijssel, Tactus en IrisZorg) over hun werk vanuit deze context vertellen en in gesprek met de zaal.
Kom je ook met ons meepraten?
De Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel zet zich in voor laagdrempelige zelfregie en herstel mogelijkheden voor alle inwoners.
Informatiemarkt
3 Bindkracht10
4 NL Doet
5 Howie the Harp
6 Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen
7 Pebble Coaching
8 Youke, sterke jeugd
9 Stichting Kernkracht
10 Eigen Regie Centrum Nexus
11 Umah-hai
12 Sterk Huis
13 Suicide Preventie Centrum
14 Stichting Flever
15 Movisie
16 NJR – Nationale Jeugdraad
17 Zadkine
18 Mind
19 Hope
20 Windesheim
21 Registerplein
22 Vereniging van Ervaringsdeskundigen
DvdEd Movie 2022
Dag voor de ervaringsdeskundige
Sponsoring en giften
Om van deze dag een groot succes te maken zijn financiële bijdragen zeer welkom. Neem contact met ons op om sponsormogelijkheden te bespreken.
Giften mogen worden gestort op de rekening van de VvEd: NL38 TRIO 0254 6673 25 ten name van de VvEd en met de toevoeging dat het voor ‘De Dag van de Ervaringsdeskundigen’ is bestemd.