In deze nieuwsbrief:

  • Nieuws vanuit het bestuur
  • Een update van het KvE
  • Weggeefactie!
  • Even voorstellen
  • Voor en door de leden
  • Activiteiten en evenementen

Nieuws vanuit het bestuur

Nieuwe bureau-ondersteuner per 1 april
Na anderhalf jaar met veel plezier bij de VvEd gewerkt te hebben is Lydia van Koningsveld per 1 april gestopt met de ondersteunende werkzaamheden voor de VvEd. Ze wil iedereen bedanken voor alle mooie en inspirerende contacten en heeft haar werkzaamheden met een gerust hart overgedragen aan Manon Oosting.

Daantje Daniëls
Voorzitter Vereniging van Ervaringsdeskundigen

Update Project ‘ Ontwikkeling Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigen‘ (KvE)   

Het KvE ontwikkelingsproject beslaat de periode van 2020 tot 2022. De deelprojecten en de daarbij horende producten worden bijna opgeleverd!

Tijdens de lustrumeditie van de Dag Van De Ervaringsdeskundige (DVDED) werd een KvE update gegeven. Daarnaast zijn er ook afgelopen maand diverse presentaties in het land gehouden. Voor diverse disciplines: ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, bestuurders etc. Zoals over deelproject 4 ‘Het professioneel statuut’, met onder andere de beroepscode voor ervaringsdeskundigen. Een inhoudelijke beschrijving van de thema’s die van belang zijn om (meer) duidelijkheid te scheppen aan de hand van een leidraad voor het beroepsmatig handelen.

De beroepscode wordt, evenals de andere producten, op een binnenkort te bepalen moment via diverse kanalen openbaar gemaakt.
In onze KvE interviewreeks is deze keer de voorzitter van de KvE werkgroep Kwaliteitsstandaard bevraagd: “Deze Generieke Module Ervaringsdeskundigheid is niet bedoeld om organisaties voor te schrijven hoe ze ervaringsdeskundigheid moeten inzetten, maar biedt ruimte voor dialoog tussen álle lagen van de organisaties.”Het hele interview is nu online!
(NB De publicatie van de module zelf is nog in de autorisatiefase).

Weggeefactie boek ‘Ik mag gelukkig zijn’ van Marcello de Mello

Binnen de VvEd is een flinke groep ambassadeurs actief.
Marcello de Mello is een van onze ambassadeurs en, naast ambassadeur voor de VvEd, ook schrijver. We verloten 10 exemplaren van zijn laatste boek voor onze leden.

‘Slachtoffers van huiselijk geweld en/of verwaarlozing hebben vaak een laag zelfbeeld.
Ze staan er vaak alleen voor en voelen zich vaak schuldig voor wat hen overkomen is. Ze schamen zich en om die reden gaan ze hulp uit de weg en zoeken deze ook niet op. Ze komen in een isolement te staan waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen.

In dit verhaal wil ik laten zien hoe moeilijk het is om jezelf te ontwikkelen als je regelmatig en misschien te vaak negatieve feedback krijgt. Negatieve feedback geeft mensen de indruk dat ze overal in tekortschieten. Uiteindelijk komt de grote vraag: mag ik dan wel gelukkig zijn? Ik heb ontdekt van wel. Dat was niet vanzelfsprekend. Ik hoop dat door dit verhaal te delen anderen hier iets aan kunnen hebben.’
Wil jij kans maken op een exemplaar van dit boek? Stuur dan een mail o.v.v. ‘Mello’ naar: info@vved.org
Het boek is ook te verkrijgen via: https://kirjaboek.nl/Ik-mag-gelukkig-zijn

Even voorstellen

Ik ben Bonnie, 42 jaar en sinds vorig jaar mei als aspirant-bestuurslid betrokken bij de VvEd. Ik ben mijn eigen onderneming Het Belevenishuis begonnen (https://hetbelevenishuis.nl/mijn-ideaal/ ). Vanuit mijn eigen ervaringen zet ik me professioneel in op patiënt, organisatie en beleidsniveau om herstel te bevorderen en stigma te verminderen.
Ik vind het belangrijk om me voor de vereniging in te zetten omdat werken vanuit je eigen ervaring ook een beroep op zich is. Daarnaast maak ik gebruik van mijn netwerk om de VvEd nog meer zichtbaar te maken. Ook vervul ik nu de rol van penningmeester en houd me bezig met de website en de facebookpagina.
Het werken als ZZp-er is soms zwaar zeker omdat ik vrij breed werk van ggz tot mensenhandel en van inclusie tot chronische ziek, en veel schakel op een dag heb ik ook mijn ontspanning nodig. Mijn ontspanning vind ik bij de blaaskapel waar ik saxofoon speel en ik golf fanatiek waardoor ik mijn hoofd leeg kan maken. Wandelen met de hond hoort hier ook zeker bij.

Voor en door de leden

Recensie boek: Niet alles is verloren. Een ode aan Howard Geld van Ramiro Muñoz Carvajal
Auteur en ervaringsdeskundige, Ramiro Munoz (44 jaar oud) is afgestudeerd aan Howie the Harp, Rotterdam. Op dit moment blijft hij schrijven en is hij woonachtig in Chili.

De recensie is geschreven door een studente van Zadkine, BGE ervaringsdeskundige.

Na een korte inleiding van de auteur begint het verhaal erg confrontrerend. Al bij het openslaan van de eerste pagina belandt je direct in het leven van de verwarde Bastiaan (hoofdpersonage). Je krijgt een realistische indruk hoe het is om als verslaafde te leven, met al haar narigheden.
Dit is Muñoz derde boek en dit keer heeft hij zich volledig ingezet om de lezer bewust te maken hoe dit kan voelen. Althans bij mij is het wel gelukt. De auteur maakt na elke dilemma of tegenslag van Bastiaan een korte proza pauze, waarin je als lezer waarlijk een stukje van de ziel van Bastiaan ziet.
In grote lijnen kan ik zeggen dat de strijd van Bastiaan een strijd van allen is. Maatschappelijke druk vs meedoen. Gebruikafhankelijkheid vs een uitweg. Maar dit is niet alles, het viel me ook op dat de auteur niet vergeten is om een ode uit te brengen aan de oprichter van Howie the Harp(Howard Geld). De auteur legt haarfijn uit wat deze meneer gedaan heeft en hoe Howie ontstaan is. En heden een van de scholen in Nederland is die ervaringswerkers opleidt. Bastiaan gaat deze opleiding volgen waardoor zijn leven een ommezwaai doormaakt. Kortom een spannende verhaal, met veel waarheden en contraversies. Ik begon met een bonkend hart te lezen en eindigde met een glimlach. Als ervaringsdeskundige in opleiding herkende ik veel van de tweede helft van het boek en ik raad dit boek dan ook aan voor elke student die ervaringswerker wilt worden. Maar ook voor degene die niks van Howie the Harp afweten, kortom een boek met een inspirerend verhaal. En een hoopvolle boodschap, niet alles is verloren als je maar blijft vechten.

Pluspunten boek: Makkelijk te lezen. Indrukwekkend poëzie. Begrijpelijke taal.
Minpunt boek: te kort, kijk uit naar deel 2.

Het boek is te verkrijgen via: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=11047

Lokale Inclusie Agenda
Het wordt steeds duidelijker dat de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en hun gemeenten nog niet altijd goed lukt. In het VN-verdrag handicap staat dat dat belangrijk is. En voor een goede Lokale Inclusie Agenda is dat ook nodig. Ook de samenwerking met bedrijven en andere organisaties in jouw gemeente is belangrijk. Want werken aan inclusie is een opdracht voor iedereen!

Een manier om als ervaringsdeskundigen te leren werken aan de Lokale Inclusie Agenda is in de online-intervisiebijeenkomsten van Niets Over Ons Zonder Ons. In 2022 zijn er weer vier gepland waarop je vanaf nu kunt inschrijven. In een intervisiebijeenkomst werk je in een groep met ongeveer 6 collega’s aan een concrete vraag van één van de mensen uit de groep. Meld je aan als je een vraagstuk hebt waar je graag suggesties van collega’s over hoort of als je jouw kennis en ervaring wilt inzetten.

Wij zijn M 
Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken. 48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee.  Deze cijfers zijn schrikbarend hoog en dat betekent dat de kans dat je iemand kent in je omgeving die misbruikt is groot is. En dat is iets wat weinig mensen beseffen.
De oprichter en directeur, Mandy Sleijpen (1987), is ervaringsdeskundige. Zij werd van haar 8e tot en met haar 14e seksueel misbruikt door haar opa waar hij voor veroordeeld is. Dit had niet alleen toen, maar ook jaren later nog grote gevolgen op haar leven. Ze vindt het belangrijk dat hier meer openheid over komt, omdat de gevolgen vaak nog onderschat worden. Als theatermaker en actrice zet zij haar creativiteit in om dit onderwerp bespreekbaar te maken.
Een muur met verhalen waarin slachtoffers een podium krijgen. Deze muur gaat voor verandering zorgen, namelijk dat meer mensen zich durven openstellen en zich minder alleen voelen.

“Zij zijn niet alleen, Wij zijn niet alleen, Wij zijn M”
Wall of change – Vicky Bergman

Ik was 8 en moest vluchten….als ik van huis naar school liep was er altijd die buurman die mij achtervolgde….mij mee de bosjes in nam.
Soms kon ik hem ontlopen ….maar vaak wist hij wanneer de school begon of wanneer de school uitkwam.
Hij dreigde: Als je iets zegt….pak ik je zusjes en ga jij de gevangenis in.
Dit ging jaren door totdat ik een documentaire zag waarin ik zag dat als een volwassen man/ vrouw een kind seksueel iets aan doet…dan mag je NEE zeggen.
Toen ik weer boodschappen moest doen…en hij me meenam de steeg in en mij wilde betasten…zei ik NEE en rende weg.
Toen stopte het.
Ik voelde me een soort held
Het was gestopt.
Helaas is NEE zeggen niet genoeg om het te verwerken, ik heb jaren therapie gehad om het te verwerken.
Maar nu zet ik mij in als hoopverlener en ervaringsdeskundige en mijn negatieve verleden zet ik nu positief in om overlevers te helpen met vooral een luisterend oor en begrip.
Want delen is helen.

Activiteiten en evenementen

21 april 2022: Webinar en paneldiscussieWordt alle psychisch lijden veroorzaakt door trauma?’

Ben je nieuwsgierig naar welke rol trauma speelt bij psychisch lijden? Wat de wetenschap ons daarover leert, en wat we vanuit eigen ervaring weten? Waar je nu het best naar toe kan voor behandeling, het reguliere of alternatieve circuit? Wat helpend is voor je herstel, en wat helemaal niet? Twee deskundigen op het gebied van trauma, Anne Marsman en Kassandra Goddijn, gaan onder leiding van Alie Weerman in gesprek over dit onderwerp, waarbij het publiek van harte uitgenodigd wordt om vragen te stellen en mee te praten.

Deze webinar is exclusief en gratis voor leden van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen.

Datum: donderdag 21 april 2022
Tijd: 19.30 – 21.00 uur

17 mei 2022: Jaarcongres consortium Pepper (save-the-date)

Pepper is een learning community waarin organisaties gezamenlijk leren hoe zij ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid duurzaam kunnen inbedden en versterken.
Het is een live event met een plenair middagprogramma en aansluitend workshops.

Aanmelden kan nog niet. Zodra dit kan, zullen wij dat melden.