Blog ‘Vallen is als vliegen’

/Blog /Blog ‘Vallen is als vliegen’

Blog ‘Vallen is als vliegen’

Zoals veel anderen verwachtte en hoopte ik dat het zeer indringende en mooie boek ‘Vallen is als vliegen’ van Manon Uphoff bekroond zou worden met de Libris literatuurprijs. Dat het niet gebeurde was een schok. Een zo belangrijk boek had bekroond moeten worden met deze literaire prijs. Een gemiste kans omdat het boek ook inhoudelijk een belangrijk en urgent verhaal vertelt, een diep ingrijpend jeugdtrauma dat niet langer verzwegen kon blijven. De literaire kwaliteit is breed uitgemeten in de pers. Zowel de wijze van vertellen als het thema in het boek zijn voor ons vak van belang. Niet omdat veel ervaringsdeskundigen niet bekend zijn met jeugdtrauma’s maar door hoe dit verhaal verteld wordt.

 

Schaamte, het verlangen om gruwelijke dingen te vergeten, het onvermogen om erover te praten, het is belangrijk om ons te realiseren hoe lastig het is om anderen deelgenoot te maken. Het lukte Manon Uphoff om taal te vinden om een gruwelijk verhaal te vertellen zodanig dat je kunt voelen en ruimte houdt om zelf te blijven denken.  Mij deed het denken aan een zinnetje van Michael White, kindertherapeut, dat je op je eigen voorwaarden tevoorschijn mag komen.

 

Ik schreef Manon Uphoff toen we haar uitnodigden voor de Dag van de ervaringsdeskundigen dat haar boek veel betekent voor ervaringsdeskundigen met overeenkomstige ervaringen;

‘Je vertelt je verhaal in eigen taal, op eigen voorwaarden, niet per se heel expliciet en toch herkenbaar invoelbaar in alle regels over leven als kind in een verknipte machtsrelatie. In een interview in de Volkskrant van 21 december zeg je, hoe belangrijk het is dat mensen die vergelijkbare ervaringen meemaakten een elan krijgen, fok it zeggen en geen zwijgende stille drager van zo’n geheim moeten zijn. Heel aansprekend, tegen de schaamte. Vanwege je boek en je brainwash talk, over hoe traumatische ervaringen je verdere leven tekenen, nodigen we je uit. Je werk en je manier van vertellen spreken tot de verbeelding, mensen kunnen kracht ontlenen door hoe jij geweld en macht bespreekbaar maakt.’

 

Nu seksueel geweld en geweld in gezinnen door Covid-19 opnieuw in het publieke bewustzijn komen is er een reden temeer om als VvEd aandacht te besteden aan ervaringsdeskundige inzet bij trauma.

Wat mij betreft geven we Manon Uphoff een alternatieve literatuurprijs waarbij we elk jaar een boek bekronen van deze allure.

 

Marjo Boer

VvEd (Bestuurs)lid