De Balie: Over normaliteit en andere afwijkingen

/Uitnodiging /De Balie: Over normaliteit en andere afwijkingen

De Balie: Over normaliteit en andere afwijkingen

15 januari in de Balie: over normaliteit en andere afwijkingen: https://debalie.nl/agenda/over-normaliteit-en-andere-afwijkingen/#

Als je het handboek van de psychiatrie, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen (DSM), zou raadplegen voor iedere Nederlander dan voldoet 42 procent aan de criteria van een ‘psychische stoornis’. Diagnoses en mentale stoornissen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De vraag die rest is: bestaat normaliteit eigenlijk nog wel?

“Op welke manier gaan wij om met datgene wat ons vanuit het diepste van ons wezen angst aanjaagt?” De Franse filosoof Michel Foucault beantwoorde de kernvraag in zijn oeuvre al in zijn eerste werk: “Wat me beangstigt in mijzelf probeer ik onder controle te krijgen bij iemand anders.” Volgens de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe is dit een verklaring voor de overvloed aan diagnoses in de hedendaagse psychiatrie.

In ‘Over normaliteit en andere afwijkingen’ werpt Verhaeghe een kritische blik op onze huidige geestelijke gezondheidszorg. Zijn essay eindigt met een oproep voor structurele veranderingen binnen de psychiatrie. Aan de hand van Foucault’s proefschrift, Geschiedenis van de waanzin (1961), legt Verhaeghe uit hoe de psychiatrie zich heeft ontwikkeld tot de dag van vandaag. En belangrijker nog: waarom het nog steeds niet de efficiëntie heeft bereikt van de rest van de geneeskunde.