Docu ‘Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen. Hoe doe je dat? Daniëlle’s weg’ 

/Dag Van De Ervaringsdeskundige /Docu ‘Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen. Hoe doe je dat? Daniëlle’s weg’ 

Docu ‘Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen. Hoe doe je dat? Daniëlle’s weg’ 

‘Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen. Hoe doe je dat? Daniëlle’s weg’  is een kort portret van een ervaringsdeskundige. Filmmaker Fiola van Nunen heeft Danielle Steentjes (beiden lid van de VvEd) leren kennen als een betrokken, gedreven persoon. In de documentaire krijgen we een inkijkje in waar ze vandaan komt en hoe ze haar verleden nu inzet in haar werk.

De film is gemaakt in het kader van de DVDED die in 2020 in Rotterdam gehouden zou worden, in opdracht van de opleidingen ervaringsdeskundigheid van Howie the Harp en Zadkine en de medewerking van de VvEd.

 

Reacties op de film
We hebben filmkijkers van de VvEd gevraagd naar hun reacties op de film. De volgende reacties zijn al binnengekomen: De film heb ik later bekeken. Een paar positieve opmerkingen daarover:
Er wordt duidelijk gemaakt dat het om de persoon gaat en niet om de stoornis. Ook waarom die stoornis zich heeft ontwikkeld. En het belangrijkste misschien wel dat een ervaringsdeskundige zelf de ellende doorleefd heeft en daarmee een ander in een vergelijkbare situatie hoop kan geven om er ondanks alles toch uit te kunnen komen. De ellende is een deel van je geworden en verdwijnt nooit, maar je kunt leren ermee om te gaan en het kan op de achtergrond blijven.
Kortom, een heel waardevolle film voor mensen die als ervaringsdeskundige willen werken, liefst in combinatie met een of meer professionele hulpverlener(s).
Lèneke van der Velde
Dapper en krachtig van Daniëlle om zo prominent in beeld te zijn. Wat een kracht om zo terug te
komen en na 10 jaar belangrijk te zijn vóór anderen die in zwaar water verkeren. Mooie uitspraak:
soms kun je toch nog ergens iets raken. Ik vond het mooi hoe de scènes werden afgewisseld, Howie the Harp, andere opleidingen, familie, collega’s en klanten. Boeiend. Enige puntje is inhoudelijk dat ik moeite heb met een college over borderline en dat dan Danielle erbij komt. Wat gebeurt er met de diagnose vrije ruimte?
Nicoline Telgenkamp

Hartelijk dank voor je feedback Nicoline. Begrijpelijk dat je met het puntje borderline wat moeite
hebt. Het is een klein stukje wat eruit is belicht in de film. Ik breng het stigma rondom diagnoses
altijd ter sprake. Het zou mooi zijn als we ooit in de toekomst echt helemaal los zouden komen van diagnoses in opleidingen / het systeem en de zorgverzekering.
Danielle Steentjes

 

Mooi, goed en zinvol dat iemand de moed heeft zich te laten volgen en filmen in ons pionierend
vakgebied!
Marcel Niezen

 

Mooie weergave van de werkzaamheden van de ervaringswerker, de verscheidenheid van de functie komt mooi in beeld. Ik vind het fijn om te zien dat er verschillende disciplines zijn om te werken als ervaringswerker. En ook om een paar bekende te zien omdat ikzelf bij rivierduinen heb gezeten en er nu ook stage loop. Bedankt voor het delen. 
Met vriendelijke groet
Duck Mosmans 

Danielle en Fiola, ik ben heel blij met de film en vooral door de samenwerking en mooie samenloop in het maken van de film. Danielle van jou weet ik dat je al vanaf het begin bij de BGE opleiding, ergens in 2011, mee wil doen aan een documentaire. Fiola wij leerden elkaar kennen in 2018 via de VvEd want jij wilde je als ervaringsdeskundige en documentairemaker verdiepen in het vak. De Dag van de Ervaringsdeskundige vormde een mooie aanleiding om jullie vorig jaar bij elkaar te brengen. Fijn dat het nu toch gelukt is om de film met ervaringsdeskundigen te kunnen delen.
Marjo Boer

Alle betrokkenen (opdrachtgevers en makers) hebben het besluit genomen de film via YouTube beschikbaar te stellen. Via de link hieronder te bekijken: