
Hans de Jong & Peter Henk Steenhuis
Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin! We kennen deze grootmoederlijke wijsheid allemaal. Maar hoe doe je dat, als diepe emotionele en/of fysieke crises je in de weg zitten om zelf nog ergens de zin van in te zien. Een ervaringsdeskundige is in staat om kennis over herstelprocessen te verbinden met zijn eigen ervaringen. Vervolgens kan hij deze ervaringskennis benutten om herstel bij anderen te herkennen én te ondersteunen. Maar dan moet die ervaringsdeskundige wel weten wat dat is, zin. En hoe je dat maakt, zin.
Ervaringsdeskundige Hans de Jong en Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis laten in deze webinar zien hoe je kunt leren praten over zingeving. De Jong en Steenhuis maken het begrip ‘zingeving’, dat vaak gezien wordt als vaag en zweverig, praktisch en alledaags. Dat doen ze aan de hand van een kader dat Peter Henk Steenhuis ontwikkelde in samenspraak met voormalig Denker des Vaderlands, René Gude. ‘Het gebeurt vaak dat ik ’s ochtends, als ik het tuinhek achter me dichttrek, geen zin heb,’ zei Gude, ‘maar als ik dan ’s avonds, bij terugkomst, het tuinhek weer achter me dichttrek, heb ik een voldaan gevoel. Kennelijk heb ik ergens zin weten te maken.’ Zin is iets wat je kunt maken, het is een bezigheid.
Steenhuis en Gude ontwikkelden een bril waardoor je naar zin leert kijken, er woorden voor leert vinden, waardoor je het ook beter zin kunt maken. Dat kader noemden ze: de 4 Z-ten, omdat ze 4 verschillende betekenissen onderscheiden van zin, die elk op een andere manier werken. In deze webinar gaat Peter Henk Steenhuis aan de hand van allerlei voorbeelden in op dat kader. Ervaringsdeskundige Hans de Jong verdiept het kader met zijn persoonlijke geschiedenis, waarover hij kort vertelt en waaruit de verschillende kanten van zingeving naar voren komen.
In deze webinar ga je ook oefenen met het kader. We betrekken het op je eigen leven, en op je werk als ervaringsdeskundige. Na afloop heb je de eerste handvatten aangereikt gekregen om jouw wijsheid beter in woorden te kunnen vatten. En makkelijker zin te kunnen maken met de mensen die helpt.
Hans de Jong, ervaringsdeskundige GGZ, voorheen strategische adviseur van de gemeente Apeldoorn, management consultant bij o.a. diverse adviesbureaus
Sinds 2017 geeft Hans cursussen en trainingen over ervaringsdeskundigheid bij o.a. RIBW Nijmegen, De Kentering/Nijmegen, het Zelfregiecentrum Nijmegen, en is hij lid van de Stuurgroep Sluitende Aanpak Gelderland-Zuid en nu actief bij het Actieprogramma Grip op Onbegrepen Gedrag.
Hans studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Peter Henk Steenhuis, filosofie-redacteur Trouw. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2015 richt Henk zich op het zingevingskader dat hij met voormalig Denker des Vaderlands (2013-2015), René Gude, ontwikkelde en waarover hij vijf boeken publiceerde. Zijn meest recente: ‘Veroordeeld tot succes; zoektocht naar een geslaagd leven’. Henk’s boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Spaans en Tsjechisch.
Webinars van de VvEd zijn exclusief voor leden. Wil je deelnemen maar ben je nog geen lid van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen? Klik dan hier voor meer info over het lidmaatschap.