Good Practice; een rondje werkveld

/Bericht van een #VvEd lid /Good Practice; een rondje werkveld

Good Practice; een rondje werkveld

Ervaringskennis

Steeds meer mensen die als gevolg van langdurige ontwrichting of een ingrijpende gebeurtenis een lange weg hebben afgelegd willen hun kennis inzetten. En we weten dat deze ervaringskennis een zeer waardevolle en gelijkwaardige kennisbron is. Deze rijkdom aan ervaringskennis kan op verschillende manieren worden ingezet; voor je eigen ontwikkeling, maar ook als betaalde of als vrijwillige ervaringsdeskundige.

In het hele land zijn initiatieven en good practices op het gebied van de inzet van ervaringskennis. Een voorbeeld is CollegED, een stedelijke leeromgeving voor ervaringskennis. De handen van diverse partijen zijn ineengeslagen voor een stedelijk platform voor leren in Amsterdam en Amstelveen. Want de positie van ervaringsdeskundigen kan worden verstevigd door (toegang tot) onderlinge steun, trainingen en opleidingen, coaching en studieadvies; voor mensen met ervaringskennis én voor organisaties die met ervaringsdeskundigen willen samenwerken.

 

Afstemming

In Amsterdam is het aanbod van trainingen verspreid over de stad en met een diversiteit aan aanbieders. Dat maakt dat er wat te kiezen is voor ervaringsdeskundigen in spé. CollegED ontwikkelt en stemt het huidige scholingsaanbod af. Zo ontstaat ruimte voor ontmoeting en scholing voor ervaringsdeskundigen, opleiders en betrokkenen, met als doel een logische samenhang en overzicht. Daar profiteert iedereen van, onderlinge versterking groeit en de effectiviteit neemt toe.

 

Samenwerking 

De start is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en Amstelveen en georganiseerd door vier Amsterdamse organisaties die ervaringsdeskundigheid hoog in het vaandel hebben staan: TEAM ED, Arkin, GGZ inGeest en de Vrijwilligersacademie.

 

Ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid: de ontwikkelingen 

Er zijn veel ontwikkelingen gaande met, voor en door ervaringsdeskundige professionals. Belangrijk voor het vak is om een brede blik te houden en regionaal en op landelijk niveau samen te werken vanuit de missie van ervaringsdeskundig werk. Ook dat is de benadering van het project ‘Het ontwikkelen van een Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigen’(KvE), gedragen door de Vereniging van ervaringsdeskundigen (VvEd).

 

Amna Haji, VvEd (bestuurs)lid

september 2020