Blog: Wat beweegt (bestuurs)lid Kees in deze #Coronatijd?

/Blog /Blog: Wat beweegt (bestuurs)lid Kees in deze #Coronatijd?

Blog: Wat beweegt (bestuurs)lid Kees in deze #Coronatijd?

Blog van Kees van der Pijl

Kees van der Pijl

 

In beweging…

“Omzichtig probeer ik de andere hardlopers op het bospad te ontwijken. Zelfs op dit vroege uur zijn er al veel mensen op de been, die waarschijnlijk net als ik in beweging willen komen voordat de werkdag aan tafel thuis achter de laptop weer begint.

Hardlopen is een herstelelement voor mij. Het heeft mij door crises heen geholpen. Ik ben helemaal niet sportief dacht ik, want ik probeerde altijd te spijbelen van sportles. Maar toen ik 14 jaar was begon ik spontaan rondjes te lopen, en merkte ik dat het me voldoening en een goed gevoel gaf. Achteraf gezien zat ik toen in een depressieve episode.

Daarvan heb ik geleerd. Als ik in een crisis ben of ik voel het aankomen, ga ik internaliseren. Ik kom vast te zitten en voel me onrustig. Dan is intensief hardlopen het eerste wat ik doe om mijn emoties te reguleren. Zo pak ik mijn herstel aan. Met nog een paar andere zaken, zoals in therapie gaan, mediteren en medicijnen gebruiken blijf ik op de been.

In deze corona tijd kreeg ik weer signalen van een crisis. Het kostte me moeite om me aan te passen aan de hele dag thuis blijven. Ik werk als ervaringsdeskundige / beleidsmedewerker bij regionale cliëntenorganisatie De Hoofdzaak. Er stonden verschillende trainingen ervaringsdeskundigheid en zelfhulpgroepen in mijn agenda. Ineens stopte dat allemaal. Die zwarte hond liep me in de weg. De angst drukte op me. Tijd voor maatregelen. Ik loop nu iedere morgen een rondje, waarna ik weer energie heb voor de dag.

Het is ook leuk om samen te lopen en ik neem graag mensen op sleeptouw. Daaraan merk ik dat wat mij helpt ik graag aan andere mensen wil doorgeven en dat dat zelfvertrouwen geeft. Nu loop ik veel samen met Bert, die blind is. Bert en ik hebben hele wedstrijden gedaan. In de meer dan tien jaar dat we samen hardlopen hebben we lief en leed gedeeld én zijn vrienden geworden. Met corona was het nog de vraag of we door konden gaan met hardlopen. Als ‘blind buddy’ ben ik met Bert verbonden door een lint. Geen anderhalve meter afstand.

De foto die ik heb meegestuurd is een still uit een documentaire over het leven van Bert. Hij is theoloog en wordt binnenkort priester. Het proces daarnaar toe is gefilmd en wordt na de priesterwijding op tv uitgezonden. Het doel dat hij zich heeft gesteld, namelijk met zijn beperking toch priester worden, brengt hém in beweging.

Dit wil ik je meegeven. Stel jezelf doelen ondanks je beperking of kwetsbaarheid en beweeg”

Kees van der Pijl