Lenneke Elfers geeft bestuursstokje door

/Nieuws /Lenneke Elfers geeft bestuursstokje door

Lenneke Elfers geeft bestuursstokje door

Ondanks de geweldige ontwikkelingen geef ik het stokje door

Beste VvEd leden,

Vanwege persoonlijke omstandigheden heb ik besloten om mijn functie als bestuurslid van de VvEd neer te leggen. Het lukt mij niet om me nog langer in te zetten voor onze mooie vereniging op een wijze en met een energie die nodig zijn. Er zijn geweldige ontwikkelingen gaande en de vereniging verdient iemand die dit wel kan, dus geef ik het stokje door.

Bij dit afscheid blik ik terug op hoe het voor mij begon. Het is een kleine 25 jaar geleden dat ik startte met Ervaringsdeskundigheid. Door het vertellen van de verhalen, documentaires, op congressen en tijdens trainingen door ervaringsdeskundigen – door mijn werk in het HEE (herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid) team – kwam er iets op gang bij hulpverleners en cliënten. Het aantal ervaringsdeskundigen nam toe. In de loop der jaren heb ik ervaringsdeskundigen prachtig coachend werk zien verrichten en de werkwijze van vele hulpverleners zien veranderen. Ik heb de snelle klik gezien tussen cliënten en ervaringsdeskundigen waardoor herstelprocessen op gang kwamen als nooit tevoren. Ik heb veelvuldig ervaringsdeskundigen mogen feliciteren en toe mogen spreken na het voltooien van een opleiding tot ervaringsdeskundige. Vaak was ik geroerd tijdens dergelijke bijeenkomsten, omdat ik zo goed weet hoe keihard mijn spiksplinternieuwe collega’s hiervoor hebben moeten werken.

Het is bijzonder om te hebben meegewerkt aan de aanvraag en toekenning van het project: ‘Ontwikkelen kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen binnen de GGZ’. Dit project gaat ons als ervaringsdeskundigen meer voorzien in wat wij nodig hebben. Simpelweg omdat ervaringsdeskundigen kunnen meedenken en een bijdrage kunnen gaan leveren aan de uitvoering van de plannen voor verandering en verbetering van hun positie. Want ervaringsdeskundig Nederland heeft historie geschreven. Een groot aantal leden van de VvEd gaan dit project uitvoeren in opdracht van het ministerie van VWS en ZonMw. De VvEd is in de lead in een samenwerking met het Trimbos Instituut, Kenniscentrum Phrenos en de Hogeschool Windesheim. Het wordt een  karwei, maar ik heb er veel vertrouwen in. Ik zie het als een mijlpaal in de voortgang van ervaringsdeskundigheid en in het verlengde hiervan het gaan verlenen van de juiste zorg aan mensen.

Ondanks deze geweldige ontwikkelingen is er nog veel werk aan de winkel. Ervaringskennis behoort al lang een vanzelfsprekende plek te hebben als bron van kennis, naast wetenschappelijke en praktisch professionele kennis. Dat is echter nog niet het geval. We hebben het vanwege Corona terecht veel over de helden in de Zorg. Ook de vele helden onder ervaringsdeskundigen moeten genoemd worden. Helden die volhouden ondanks dat de manier waarop zij moeten werken aan hen vreet. Zij zouden het zo graag anders willen hebben in het werkveld en in het beleid.

Recent heb ik aan den lijve ondervonden wat er mis kan gaan in de zorg. Belangrijke kernkwaliteiten als: het bescheiden inzetten van het eigen referentie kader en het benutten van ervaringskennis, ontbraken. In dit geval luisterden hulpverleners niet naar de ervaringskennis van een van mijn dierbare naasten – een mens in psychische crisis – en naar mijn ervaringskennis. Veel extra ellende vond plaats die voorkomen had kunnen worden als men wel naar ons had geluisterd.

Ik weet dat onze ervaring bij deze crisissituatie de ervaring is van velen. Ervaringskennis wordt vaak niet serieus genomen. Daardoor knakte er bij mij iets. Ik heb dit simpelweg te vaak zelf ondervonden en vernomen van anderen. De verontschuldiging dat men de situatie verkeerd had ingeschat maakte mij alleen maar kwader. Ik koop er niets voor. Er had geluisterd moeten worden naar ervaringskennis.

Nu zou ik dus extra gemotiveerd moeten zijn om verder mee te werken aan deze geweldige ontwikkelingen. Maar het is op. De rek is eruit. Het lukt mij niet langer. Ik stop als bestuurslid omdat ik alles wat daar voor nodig is niet meer kan opbrengen. Dus geef ik het stokje door.

Natuurlijk blijf ik overtuigd lid van de VvEd, simpelweg omdat ik volkomen achter de missie sta. Ik zie de noodzaak van de voortgang van Ervaringsdeskundigheid in ons land. Mijn werkzaamheden als trainer en coach bij ‘Herstelacademie PEERpoint’ in Dordrecht blijf ik doen. Deze prachtige herstelacademie is een werkplek waar ik zelfs verplicht ben mijn ervaringskennis veelvuldig in te zetten. Dat maakt mij blij. Ik wil niets liever!

Warme groet, Lenneke Elfers