Bij de Ouder Kind Teams in Amsterdam wordt de inzet van ervaringsdeskundigheid voorbereid. De gehele organisatie wordt hierbij betrokken en denkt mee waarbij de uitgangspunten van het Kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen gebruikt worden om zaken vorm te geven. Een voorbeeld van een mooi en zorgvuldig implementatietraject.

Ondersteuning bij de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid

Op 1 november 2023, de Dag van de Ervaringsdeskundige, lanceren vier organisaties de Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Deze krijgt een plek op de nieuwe website www.ervaringskennisplein.nl. Mensen kunnen er terecht voor ondersteuning bij het zoeken, vinden en duiden van informatie over de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

Informatie over ervaringsdeskundigheid is momenteel nog versnipperd en daarom lastig te vinden. Het Ervaringskennisplein, een nieuwe website die momenteel in ontwikkeling is, gaat daar verandering in brengen. Deze website gaat betrouwbare informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid bundelen en toegankelijk maken voor iedereen. Dat is hard nodig, want de inzet van ervaringsdeskundigen neemt toe en het beroep van ervaringsdeskundige wordt steeds meer geprofessionaliseerd.

Helpdesk
Op de nieuwe website komt ook een speciale Helpdesk Ervaringsdeskundigheid. Iedereen kan er met vragen terecht: hulpverleners, ervaringsdeskundigen zelf, cliëntenorganisaties, gemeenten, onderzoekers of andere geïnteresseerden. De helpdesk brengt je in contact met mensen die veel weten over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en die jou kunnen ondersteunen bij het zoeken, vinden of duiden van informatie. Ze kunnen je de informatie geven die je zelf niet kunt vinden, of toelichting geven op zaken die je niet begrijpt.

De helpdesk en het Ervaringskennisplein zijn het resultaat van samenwerking tussen de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), Valente, MIND en Movisie.

Lancering
De Helpdesk Ervaringsdeskundigheid wordt geopend op 1 november, de Dag van de Ervaringsdeskundige. Belanghebbenden kunnen er vanaf dat moment met hun vragen en verzoeken om ondersteuning terecht. Op dezelfde dag is er een sneak preview van het Ervaringskennisplein, dat nog in opbouw is en in de komende maanden verder wordt ontwikkeld. De feitelijke lancering van deze website vindt plaats op 1 februari 2024, tijdens de conferentie ‘Ervaringsdeskundigheid, géén brug te ver!’

Wat is ervaringsdeskundigheid?
Ervaringskennis is, naast praktijkkennis en wetenschappelijke kennis een belangrijke kennisbron, waarvan de waarde steeds breder wordt erkend. Ervaringskennis wordt verkregen door ondervinding, die heeft geleid tot inzicht en betekenis. Wanneer ervaringskennis is verrijkt met ervaringskennis van anderen, spreken we over collectieve ervaringskennis.

Ervaringsdeskundigen zetten hun collectieve ervaringskennis steeds vaker in. Daarbij maken ze gebruik van competenties die ze opdoen door training, opleiding en praktijkervaring.  Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker en breder ingezet. Bijvoorbeeld bij het aanpakken van huiselijk geweld of bij het meedenken over het omgaan met ‘opgroeien in armoede’.

Op woensdag 1 november 2023 vindt de Dag van de Ervaringsdeskundige plaats bij hogeschool Windesheim in Zwolle. Deze 6e editie wordt georganiseerd door Windesheim in samenwerking met de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd). Het belooft een dag vol afwisseling te worden. Op dit moment wordt er hard gewerkt om in hart van de hogeschool een inspirerend programma en meerdere workshops samen te stellen met (bekende) gasten en sprekers. Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze dag. Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Reserveer 1 november alvast in jouw agenda!

Wil jij graag een gastcollege of workshop verzorgen of vind je het leuk om een stand te bemannen op de informatiemarkt? Neem dan contact op met de organisatie via: info@vved.org o.v.v. Dag van de Ervaringsdeskundige.

Om van deze dag een groot succes te maken zijn financiële bijdragen zeer welkom. Voor meer informatie over sponsormogelijkheden kan je contact opnemen met de organisatie via info@vved.org. Giften kunnen worden gestort op de rekening van de VvEd: NL38 TRIO 0254 6673 25 ten name van de VvEd en met de toevoeging dat het voor ‘De Dag van de Ervaringsdeskundigen’ is bestemd.

Datum
Woensdag 1 november 2023, 9:30 – 16:30 uur

Locatie
Hogeschool Windesheim in Zwolle

Link om aan te melden
De link om aan te melden volgt op een later moment.

Sterk Huis draagt de inzet en ontwikkeling van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid een warm hart toe. De Vereniging van Ervaringsdeskundigen vertegenwoordigt de belangen van ervaringsdeskundigen werkzaam binnen zorg en welzijn en houdt zich bezig met de verdere professionalisering van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Samen bundelen wij onze krachten middels een samenwerkingsovereenkomst.

Onze samenwerking wordt onder andere vormgegeven doordat medewerkers met ervaringsdeskundigheid van Sterk Huis tweemaal per jaar deel kunnen nemen aan de webinars die de VvEd maandelijks organiseert voor haar individuele leden. De VvEd zal haar kennis met betrekking tot de landelijke ontwikkelingen op het gebied van ervaringsdeskundigheid delen met Sterk Huis en zal deelnemen aan de landelijke werkgroep ervaringsdeskundigheid die met de partijen van Valente wordt vormgegeven. We zijn ervan overtuigd dat we met deze samenwerking de inzet en verdere professionalisering van ervaringsdeskundigheid samen kunnen versterken!

 

Even voorstellen Margreet Timmer