Themabijeenkomst 15 november 2019

/Uitnodiging /Themabijeenkomst 15 november 2019

Themabijeenkomst 15 november 2019

Uitnodiging themabijeenkomst van MIND
Wanneer: 15 november 2019, 12.00-15.00 uur

Locatie: bij MIND, Stationsplein 125 te Amersfoort

Onderwerpen:

  1. Herstellen door aandacht voor zingeving & spiritualiteit 
  2. De kwaliteit van herstelondersteunende App’s

Doelgroep: Iedereen die vanuit cliënten-/naasten-/ervaringsdeskundig-/burgerperspectief mee wil denken is van harte welkom.

Aanmelding: via clientenraden@wijzijnmind.nl (geen puntjes op de “e”!)

Programma:

1. Herstellen door aandacht voor zingeving & spiritualiteit 

Met medewerking van Marijn Gilhuis, geestelijk verzorger bij de Parnassiagroep

Cliënten vinden aandacht voor zingeving in de praktijk belangrijker dan behandelaren, blijkt uit onderzoek. Herstellen is hard werken en waarom zou je dat doen als je geen lichtpunten ziet? Waarom zou je opstaan als er weinig lijkt te zijn wat de moeite waard is om voor uit je bed te komen, in beweging te raken? Terecht zijn er veel lyrische verhalen over herstelinitiatieven, maar hoe zorg je er voor dat ook zorgaanbieders herstelondersteunend werken, en welke rol kunnen geestelijk verzorgers daar samen met andere werkers in spelen?

Een werkgroep bestaande uit psychiaters en geestelijk verzorgers heeft de handschoen opgepakt. Zij willen werk maken van een multidisciplinaire richtlijn ‘Zingeving, spiritualiteit en psychische hulpverlening’. Als bijlage vind je hun onderbouwing voor dit streven.

Op de themabijeenkomst zal Marijn Gilhuis het werk van de geestelijk verzorger als vertrekpunt nemen: wat doet hij/zij precies, welke cliënten maken gebruik van zijn/haar diensten, waar loopt een geestelijk verzorger tegenaan, waar liggen zijn/haar grenzen? Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over de collegiale samenwerking; ben je als geestelijk verzorger een teamplayer of is het vaak een relatief eenzame functie waarin je tracht te voorzien in specifieke vragen/behoeften waarvoor cliënten elders niet terecht kunnen?  Kun je bij de organisatie de signalen kwijt die je oppikt in je contacten met cliënten, bijvoorbeeld als het gaat om zich onbegrepen voelen, niet gehoord, etc.? Is er sprake van samenspel met de behandelaar, de behandeling of zijn dat gescheiden aandachtsgebieden?

Wat kan de zorgaanbieder doen als het gaat aan het hervinden/versterken van de zin in het leven, het geven van betekenis? Welke ontwikkelingskansen zijn er wat dat betreft m.b.t. het geven van inhoud aan psychische hulpverlening, het samen optrekken met de herstelbeweging? Helpt een multidisciplinaire richtlijn  ‘zingeving, spiritualiteit en psychische hulpverlening’ bij dit streven?

Op basis van de presentatie van Marijn Gilhuis gaan we proberen alle vragen te beantwoorden.

En last but not least: Moeten we als MIND LP meewerken aan de ontwikkeling van deze multidisciplinaire richtlijn?

 

2. De kwaliteit van herstelondersteunende App’s

Met medewerking van Rimmert Brandsma, projectleider e-Health bij MIND

Er komen steeds meer apps op de Nederlandse markt ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid. Het is helaas vaak een hele zoektocht om tussen al die apps een goed passende te vinden. De GGZ Wegwijzer moet de zoektocht voor mensen vergemakkelijken.

 

De GGZ Wegwijzer bevat een digitale bibliotheek, waarin beoordelingen over de kwaliteit en functionaliteit van gezondheidsapps en andere e-health toepassingen zijn opgenomen. De GGZ Wegwijzer wordt toegankelijk via een centraal platform, maar wordt ook open gesteld voor andere digitale omgevingen, zoals de websites van GGZ-instellingen en in Persoonlijke Gezondheidsomgevingen. De GGZ Wegwijzer gaat begin 2020 open.

Voor die tijd is het de bedoeling om 30 tot 60 apps te beoordelen, die relevant zijn voor de ggz. Bijvoorbeeld: ‘TemStem’, ‘Goalie’, ‘PsyMate’, en ‘Kwikstart’. Deze beoordelingen worden onder andere gedaan door een team van ‘Apptesters’. Dit team van testers bestaat zowel uit ervaringsdeskundigen als professionals. De eerste testen starten in november 2019.

Dit is nu een goed moment om de achterban van MIND  mee te nemen bij de verdere ontwikkeling van de GGZ Wegwijzer.

Rimmert Brandsma – projectleider e-Health bij MIND – praat u bij.