LVB … ‘Hoe ga je daar mee om?’

Maandagavond 14 november stond de webinar ‘LVB, hoe ga je daar mee om?’ op het programma. Deze werd gegeven door MEE Samen onder leiding van Martine Stoutjesdijk. Hieronder lees je haar verslag van deze avond.

Steeds meer blijkt dat mensen met een Licht Verstandelijke Beperking op allerlei gebieden vastlopen. Recent onderzoek wijst uit dat er veel mensen met LVB, in de GGZ zitten, zonder dat ze deze diagnose hebben. Dit heeft voor de hiervoor vermelde groep ernstige en vaak traumatische gevolgen. Hier werd ook op gewezen in de webinar.

Tijdens de webinar kwam duidelijk naar voren dat we vaak teveel vragen van mensen met LVB. Zij functioneren cognitief en sociaal/emotioneel op een leeftijd van tussen de negen en twaalf jaar. En tijdens een oefening bleek dat wij op die leeftijd ook anders reageren en andere keuzes maken dan als volwassen mensen. Er werd ingezoomd op de gevolgen van LVB op cognitief, sociaal en emotioneel vlak.

De ervaringsdeskundigen die hierbij waren, gaven aan dit ook echt te herkennen. Ook de, vaak, minder veilige omgeving waarin kinderen met LVB opgroeien. Veel ruimte was er voor het verhaal van de twee ervaringsdeskundigen, die ieder in een kleine groep hun verhaal vertelden. Beiden lieten zien dat met de juiste mensen om hun heen die in hun geloofden zij tot mooie dingen in staat zijn. Belangrijk daarbij is een gevoel van veiligheid en respect. Als de ander ruimte geeft, rustig blijft en iemand gelijkwaardig behandelt dan kun je groeien …

Terugkijken

De webinar was exclusief voor onze leden. Heb je de webinar gemist? Dan kun je hem terugkijken in het ledenportaal. Hier vind je ook de PowerPoint-presentatie van deze avond.