Image Alt

Werken als ervaringsdeskundige

Waar werken ervaringsdeskundigen?

Ervaringsdeskundigen zetten zich – op basis van persoonlijke en gedeelde ervaringskennis – professioneel in voor anderen. Ervaringskennis stoelt op een breed spectrum aan ingrijpende levenservaringen of ervaringen met beperkingen waarbij sociale uitsluiting een van de gevolgen is. De verworven ervaringskennis gaat over hoe je met deze existentiële ervaringen omgaat. Dan gaat het om begrippen als veerkracht, eigen ontwikkeling, ontplooiing, weerbaarheid, herstel en eigen regie. Als mensen hebben geleerd hoe ze die kennis breder kunnen inzetten is sprake van ervaringsdeskundigheid.

Ervaringsdeskundigen die in verschillende beroepsrollen actief zijn: ondersteuner, begeleider van groepen, voorlichter, kwartiermaker, adviseur, docent, trainer, coach, supervisor, projectleider, onderzoeker, bestuurder, belangenbehartiger.

 

Hieronder vertelt  Richard over zijn werk als ervaringsdeskundige:

 

Werken vanuit een sterke innerlijke motivatie, betaald of onbetaald, is een kenmerk dat bij veel ervaringsdeskundigen past. Zoals bijvoorbeeld Stanley die jongeren bereikt die tussen wal en schip vallen, vanuit zijn werk als straatadvocaat in Leeuwarden: “Ik voel vooral de hopeloosheid, de eenzaamheid en wat ik altijd probeer is om met mijn energie, mijn overtuiging en mijn liefde voor de mens, deze mensen weer in hun kracht te zetten.”

 

Ervaringsdeskundige Mohammer Bulut vertelt graag over zijn werk vanuit de moskee:

 

Om een beeld te krijgen waar ervaringsdeskundigen zich verder zoal in de praktijk inzetten, zie onze vacaturebank voor voorbeelden.

De VvEd faciliteert intervisiegroepen om het delen van kennis en ervaringen en het van elkaar leren te stimuleren.

Wil je zelf een intervisiegroepje opstarten? Laat het ons vooral weten via: info@vved.org