Wordt alle psychisch lijden veroorzaakt door trauma?

Paneldiscussie onder leiding van Alie Weerman met Anne Marsman en Kassandra Goddijn

Ben je nieuwsgierig naar welke rol trauma speelt bij psychisch lijden? Wat de wetenschap ons daarover leert, en wat we vanuit eigen ervaring weten? Waar je nu het best naar toe kan voor behandeling, het reguliere of alternatieve circuit? Wat helpend is voor je herstel, en wat helemaal niet? Twee deskundigen op het gebied van trauma gaan onder leiding van Alie Weerman in gesprek over dit onderwerp, waarbij het publiek van harte uitgenodigd wordt om vragen te stellen en mee te praten.

Alie Weerman is lector GGZ en Samenleving aan Hogeschool Windesheim. Zij promoveerde in 2016 op Ervaringsdeskundige Zorg- en Dienstverleners en presenteerde een existentieel model van ervaringsdeskundigheid. Alie is psycholoog en ervaringsdeskundige.

Kassandra Goddijn is KOPP-coach en auteur van het in 2021 verschenen boek ‘Van taboe naar traumabewust’. Zij had een moeder met de diagnose schizofrenie en is dus KOPP (Kind van Ouder met Psychische Problemen).

In de jaren waarin haar leeftijdsgenoten studeerden, was zij cliënt in de ggz. Daarmee is zij én ervaringsdeskundige als cliënt in de ggz, én niet academisch gevormd, wat allebei bepalend is geweest bij de ontwikkeling van haar visie. Door haar positie als KOPP, tussen ‘psychisch ziek’ en ‘psychisch gezond’ in, had zij een ander uitzicht op het gehele veld van psychisch lijden dan de wetenschap. Een veld waarin duidelijk beweging mogelijk is, zo ondervond zij aan den lijve. En waar geen magische grens in het midden ligt tussen ziek en gezond; het één gaat in het ander over. De kracht die aan het werk is, zo concludeert zij na een half leven aan (zelf)studie plus de ervaringen van tientallen cliënten die zij begeleid heeft, is trauma.

Anne Marsman is psycholoog en promoveerde vorig jaar op onderzoek naar de langdurige impact van ingrijpende jeugdervaringen. Een thema waar ze niet alleen professioneel en wetenschappelijk ervaring mee heeft, maar vooral ook persoonlijk. Haar eigen ervaring met trauma en psychisch lijden heeft dan ook in grote mate haar visie over beide aspecten gevormd. Ten aanzien van trauma pleit ze voor een meer lichaamsgerichte aanpak, die de rol van het lijf meer onderkent maar vooral ook adresseert. Want na jaren leren, studeren en ervaren concludeert zij: trauma zit niet in je hoofd, trauma zit in je lijf.

Doe mee en maak kans op een exemplaar van het boek Van taboe naar traumabewust van Kassandra en het proefschrift Beyond dis-ease & dis-order van Anne; van beide zullen we twee exemplaren verloten onder de deelnemers.